Віртуальна мандрівка “Смаковий компас”

В рамках 3го тижня Фуд Челенджу 2021, приуроченого національним кухням, у школі проведено віртуальну мандрівку “Смаковий компас”, під час якої учні 5-9 клсів вивчали національні смакові особливості кухонь світу. Страви кожного окремого народу світу – це
окремі кулінарні королівства, які надзвичайно цікаво досліджувати. Кожен
народ земної кулі має власні традиції, власну історію і, звичайно ж, свої
особливості національної кулінарії.
Гастрономічні звички і пристрасті кожного народу складалися
протягом багатьох століть. Поступово створювалися національні кухні, які є
невід’ємною частиною будь-якої національної культури. Сьогодні у кожного
народу є своя національна кулінарія, для якої характерні свої, відмінні від
інших, національні страви. Це зовсім не означає, що національна кухня є
щось замкнуте, застигле раз і назавжди. Кулінарія – одна з найменш
ізольованих частин національної культури. Існує взаємопроникнення і
взаємовплив національних кухонь. Але це не виключає їхньої самобутності,
бо кожен народ надає будь-яким стравам, в тому числі і створеним
представниками іншої національності, свій особливий смак.
Національна кухня є своєрідним оплотом тих багатовікових традицій,
які є цінними для кожного, які зберігалися і трималися в секреті, з метою
передати їх з покоління в покоління. До прикладу, в Італії не розкриють Вам
справжній секрет приготування смачної пасти, китайці не поділяться
національним рецептом приготування страв з зміїного м’яса або акулячого
плавника, а про французьку кухню, яка здавна вважається найбільш
аристократичним в світі, і говорити не варто.
Національна кухня виокремлює особливості кулінарних традицій і
технологій, прийнятних для кожної країни або народу. Історичні передумови
є особливістю будь-якої національної кухні. Велика частина страв, які
відносяться до національних в тій чи іншій місцевості, готували до цього
кілька століть назад. Спливав час – рецепти удосконалювалися і
доповнювалися, з тим, щоб передати майбутнім поколінням кулінарні
секрети. Найчастіше національні страви складаються з тих продуктів, які є
доступними в даній місцевості. Там же існують і свої умови для
приготування страв національної меню. Кулінарні гурмани готові зробити
далекі подорожі, щоб насолодитися національною кухнею тієї чи іншої
країни. Адже спробувати смак справжніх суші можливо тільки в Японії, а
поласувати приготованими за оригінальними рецептами смаженими
каштанами можна тільки у Франції.
В основі кожної національної кухні лежать фактори, які формують
підгрунтя національної кухні: економічні особливості країни; географічне
положення і кліматичні умови; історичні причини; релігійні і старовинні
звичаї; етногенез; набір вихідних продуктів і їх поєднання; характерні
способи, прийоми і поєднання кулінарного оброблення продуктів;
використання спецій, приправ, соусів.
Умовно, за географічним розташуванням, національні кухні можна
розділити на європейську, кухню Близького Сходу, американську, азіатську,
кухню Австралії та Океанії.