Батьківські онлайн-збори: “Нові вимоги до організації харчування : що можна і що заборонено продавати у шкільній їдальні”

З 1 січня 2021 року набув чинності новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Крок до здорового харчування в школах зроблено – чимало уваги у ньому МОЗ приділило організації харчування та раціону учнів. 

У новому Санітарному регламенті визначені вимоги до організації харчування, основні групи продуктів, які обов’язково мають бути в раціоні дитини, та вимоги до цих продуктів.

 
Що зробити Яких вимог дотримати
Урізноманітнити щоденне харчування — включити харчові продукти, які належать до різних груп Харчування (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) має включати харчові продукти таких груп:
• зернові продукти та/або картоплі;
• фруктів та/або овочів;
• молока та/або молочних продуктів;
• м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових, насіння, а також жирів.
Сніданок, обід і вечеря мають містити:
• по три або більше порцій свіжих овочів на тиждень;
• не менше однієї порції фруктів на день.
Калорійність їжі від добової потреби в енергії, відповідно до норм харчування, становить приблизно:
• сніданку 25–30%;
• обіду 30–35%.
Середня норма розраховується з урахуванням вимог вікової групи учнів. Під час приготування їжі слід використовувати йодовану сіль, її не можна використовувати після приготування їжі.
Овочі можна використовувати в свіжому вигляді та переробленому, крім сушених.
Перероблені овочі з низьким вмістом натрію / солі, тобто які містять не більше 0,12 г натрію, або еквіваленту у кількості солі на 100 мл готового продукту. Перероблені овочі — консерви закусочні, натуральні, заправні, обідні, для дитячого і дієтичного харчування; швидкозаморожені, мариновані, сушені, квашені овочі, томатне пюре.
Дозволено не більш ніж одну порцію смаженої їжі — м’ясо охолоджене, риба морська, яйця — з цієї категорії харчових продуктів протягом навчального тижня з понеділка до п’ятниці
Організувати умови для забезпечення харчування учнів з особливими дієтичними потребами, зокрема з непереносимістю глютену та лактози Особливі дієтичні потреби учня підтверджує медична довідка від сімейного лікаря чи педіатра. У довідці лікар встановлює діагноз та зазначає особливі дієтичні потреби учня.
Індивідуальне харчування потрібно організовувати з урахуванням рекомендацій щодо обмеження/виключення харчових продуктів, напоїв та страв, зазначених у медичній довідці.
Енергетична та поживна цінність харчування має відповідати віковим і статевим нормам, її потрібно забезпечити адекватною заміною тих харчових продуктів, напоїв та страв, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість
Застосувати новий підхід до організації харчування

За рішенням засновника можна організовувати постачання готової кулінарної продукції операторами ринку харчових продуктів за умови дотримання ними вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

 

 

джерело: https://edirshkoly.mcfr.ua/869957?utm_medium=letter&utm_source=letter_client&utm_campaign=letter_client_2021.02.02_puzo_new_issue_02.02.2021&utm_content=4667982&btx=4667982&mailsys=ss&token=2de4c292-bcaa-11a0-bf72-2d01458bea16&ttl=7776000&ustp=F